„Itt van az õsz, itt van újra…”

/ ..és vele együtt az influenza is../

Influenza vagy egyszerû nátha?

Az õszi-téli, de még a tavaszi hónapokban is a lakosság körében, zárt közösségekben gyakoriak a légúti megbetegedések.
A legjellemzõbb különbség az influenza és a nátha vagy megfázás között, hogy az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, míg a náthás beteg állapota lassabb ütemben rosszabbodik.
Leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Az influenzavírust bárki elkaphatja – függetlenül az életkorától, nemétõl –, ezért ezen, sokszor súlyos szövõdményekkel társuló betegség elleni védekezés mindannyiunk közös ügye!
A betegség cseppfertõzéssel terjed, miszerint a betegség kórokozói tüsszentés, köhögés által szóródnak.

Mit tehetünk az influenza megelõzése érdekében?
 
– A gyakori kézmosás jelentõsen csökkenti nemcsak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertõzõdés veszélyét is. A zárt közösségek( munkahely, oktatási intézmény) tagjainak nagy része rövid idõn belül ágynak eshet a betegség következtében.
– Megfelelõ higiénia köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál (pl. papír zsebkendõ használata, mely elfedi a szájat és az orrot).
– Ha valaki rosszul érzi magát és lázas, menjen haza! A beteg környezetében lévõk is tegyenek róla, hogy ez megtörténjen, mivel ekkor a legnagyobb a fertõzésveszély.
– Az influenza megelõzésének leghatékonyabb eszköze a védõoltás. A megbetegedés szempontjából a gyermekek és az idõsek a legveszélyeztetettebbek, míg a szövõdmények szempontjából bizonyos krónikus betegségben szenvedõk, a várandós nõk esetében nagyobb a kockázat. Súlyos lefolyású megbetegedés azonban elõfordulhat a kockázati csoportokba nem tartozók között is. A magas kockázati csoportokba tartozóknak különösen javasolt az évenkénti oltás, melyet térítésmentesen igényelhetnek háziorvosuktól.

Egy ok a védõoltásra az egyéni védelem, a másik ok pedig a környezetünkben élõk védelme. Vannak ugyanis olyanok, akiknek nem adható védõoltás (pl. a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemõk, bizonyos allergiában szenvedõk), azonban õk is fogékonyak a betegségre. Az influenza megelõzését számukra a családtagok vagy egyéb körülöttük élõk oltása szolgálja, mert így elkerülhetõ a megfertõzõdésük. Az évenkénti oltásokra az influenza vírus örökítõ anyagának gyors változása miatt van szükség: szezononként eltérõ lehet, hogy mely vírus típus/törzs okoz megbetegedést, amit az oltóanyaggyártásnál figyelembe vesznek!
A védettség az oltást követõen leghamarabb 10-14 nap alatt alakul ki, ezért javasoljuk a védõoltás õsszel történõ felvételét. Az influenza elleni védõoltás beadásával kapcsolatos további kérdéseikkel keressék háziorvosukat, ahol arról is tájékozódhatnak, hogy jogosultak-e az ingyenes védõoltásra!

Hasznos információk: https://www.antsz.hu/

Nemes Boglárka / járási vezetõ ápoló  és egészségfejlesztõ/
Heves Megyei Kormányhivatal Füzesabonyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály

Posted in Egyéb

Leave a Reply