Közlekedésbiztonsági nap

Jól sikerült közlekedésbiztonsági napot tartottunk Mezõtárkányban május 9-én az iskola udvarán. A „sport, mûvészet, rendvédelem az esélyegyenlõség jegyében” tartandó mezõtárkányi közlekedés-biztonsági nyílt nap helyi házigazdája az önkormányzat, az általános iskola, és a Mesevár óvoda voltak.
Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az országban szervezett mini -kresz és közbiztonsági nyílt napok egyik helyszínévé válhatott Mezõtárkány, – Budapest, Székesfehérvár, Tatabánya, Maklár, Mezõhegyes, Csaholc, Nyíregyháza mellett.
 
A versenybe bevont óvodák és iskolák csapatai Egerfarmosról és Mezõszemerérõl érkeztek a helyiek mellé.
 
A közlekedési nap ötletgazdája és szakmai szervezõje Szabó János közlekedési szakreferens volt, aki évtizedek óta szervezi a környék kerékpáros csapatait.
 
Fontos a célkitûzés, a biztonságos közlekedés, hogy gyermekeink megtanulják a közlekedési szabályokat, tudják alkalmazni azokat, akár nem várt helyzetekben is. A mai nap jó alkalomnak bizonyult a tanulásra, a kerékpárral kapcsolatos készségek fejlesztésére.
– Külön öröm az is számomra, hogy most az óvodásainkat is sikerült sok szülõvel együtt megszólítani a prevenciós program kapcsán.
Köszönöm Szabó János közlekedési szakreferensnek, hogy a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány által támogatott programba telepelülésünket is bevonta, szívvel – lélekkel szervezte a mai találkozót. Köszönöm az iskola és a Mesevár Óvoda dolgozóinak is a remélhetõleg sikeres és hasznos szervezõmunkát.
 
Szeretném, ha az alapítvány által választott mottót, Pestalozzi idézetét – mindenki a magáénak érezné a kerékpáros közlekedési nap kapcsán: „Hidd el, az életben éppen a kicsiknek látszó dolgok a legfontosabbak.” Mi szervezõk tudjuk, de azért vagyunk, hogy elõször érezzék meg, majd tanulják meg a gyermekeink is! – mondta el köszöntõjében Tóthné Szabó Anita polgármester.
 
A rendezõ társszervezetek: az Országos Rendõr Fõkapitányság, a Heves megyei -és füzesabonyi rendõr kapitányság, a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány. Utóbbi több százezer forint értékû ajándékot sorsolt ki a rendezvényen résztvevõ gyermekeknek. A prevenciós programba bevont intézmények kerékpárokat, sportfelszerelést kaptak. A mezõtárkányi iskola pin-pong asztallal is gazdagodott, valamint lehetõséget kapott az alapítványtól 20 gyermek 1 hetes táboroztatására a budapesti rendõrségi kiképzõközpontban.
 
A délelõtti programokban szerepelt közös éneklés Ajalával és Tibuc bohóccal, a gyerekek megismerhették a rendõri ujjlenyomat vételi munkát, a bátrabbak kipróbálhatták a „részeg szemüveget” kerékpározás közben, elméleti közlekedési tudásról adhattak számot a programba bevont rendõrök elõtt. A jó hangulatú rendezvényt közös ebéd és ajándéksorsolás zárta.
 
A kerékpáros ügyességi versenyben az ovisok között az egerfarmosiak, az iskolások között pedig a mezõtárkányi gyerekek bizonyultak a legjobbnak.
Posted in Egyéb

Leave a Reply