Házi komposztálás Mezõtárkányon

 Projekt címe: Házi komposztálás Mezõtárkányon
Projekt azonosítószáma: KEOP-6.2.0/A/11-2011-0095

A projekt bemutatása:

Az Európai Unió támogatásának és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásának köszönhetõen, a KEOP-6.2.0/A/11. pályázati konstrukcióban Mezõtárkány lakosai ingyenesen juthattak komposztáló ládákhoz, valamint szakértõi tanácsadásban részesültek a ládák használatát illetõen. A projekt során az akcióhoz csatlakozó önkéntes mezõtárkányiak a házuk körül keletkezõ, biológiailag lebomló hulladékot helyezik a pályázat keretében beszerzésre került komposztálóedényekbe és házi komposztot készítenek belõle. A megvalósítás során 270 darab tölgyfakomposztáló láda került kiosztásra.
Mezõtárkány Község Önkormányzata elkötelezett híve a környezetvédelemnek, kiemelt cél a lakosság környezettudatos szemléletformálása a fenntartható életmód megismertetésén keresztül. Az önkormányzat örömére az uniós pályázat sikeresen és eredményesen zárult.

 
 
Komposztáljunk együtt!
A háztartási hulladék kb. 30 %-a komposztálható szerves anyag. Ha a lakosság ezt a saját kertjében komposztálja, nagy mértékben csökkentheti a hulladéklerakókba jutó szemét mennyiségét, ezáltal csökken a környezeti terhelés is.
A háztartásban keletkezõ növényi hulladékokból (zöldség és gyümölcs, tojáshéj, kávé, elhervadt virág, lenyírt fû, falevél, összeaprított ágak, gallyak stb.l rendkívül értékes, tápanyagban dús komposzt keletkezik, amely természetes módon segíti növényeink táplálását, gyorsabb növekedését, fejlõdését. A jó minõségû komposzt eredményesen használható a zöldségtermesztésben, a dísznövénytermesztésben, házikertben, gyepek, pázsitok tápanyagellátásához, és számos elõnyével a legjobb választás a talaj, és a környezet minõsége szempontjából is a mûtrágyával illetve állati trágyával szemben.

Kedvezményezett neve: Mezõtárkány Község Önkormányzata
Kedvezményezett elérhetõsége: 3375 Mezõtárkány, Kossuth út 81.

Irányító Hatóság neve: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Irányító Hatóság elérhetõsége: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22., www.nfu.hu

Közremûködõ szervezet neve: Energia Központ Nonprofit Kft.
Közremûködõ szervezet elérhetõsége: 1134 Budapest, Váci út. 45.,  www.energiakozpont.hu

 
Posted in Egyéb

Leave a Reply