A település földrajza

A település földrajzaMezõtárkány Heves megye délkeleti részén, a hevesi-síkon, Eger megyeszékhelytõl 25 km-re, Füzesabony körzetközponttól 6 km-re található. A község közúton és vasúton is jól megközelíthetõ. A Füzesabony – Debreceni vasútvonal érinti a községet, ahol megállóhely van. A település közúton három irányból is megközelíthetõ: a 33. számú másodrendû fõútról, a 33101. számú Füzesabony – Mezõtárkány bekötõ útról, mely csatlakozik az M3-as autópálya füzesabonyi csomópontjához, továbbá az 1990-es évek közepén kiépített Egerfarmos – Mezõtárkányi bekötõ útról, amely csatlakozik a 3. számú fõközlekedési úthoz.A község közúton és vasúton is jól megközelíthetõ. A szomszédos városnál, Füzesabonynál megépült M3-as autópálya érinti községünk északi határát.
A település lakossága a szolgáltatás és kereskedelmi tevékenység mellett fõleg mezõgazdaságból él.
Az apró vadban aránylag gazdag területen a Fauna Rt tepélypusztai központjában szálloda, étterem, vadászházak vonzzák a turistákat. A település szélén a régi sóderbánya helyén keletkezett tó a horgászok „paradicsoma”. Itt igényesen kialakított szállással, szabadidõparkkal várják a vendégeket.
A település földrajzaA település sík területen fekszik, területén – amely a települést ketté szeli – a Laskó – patak halad át, mely a Tisza – tóba torkollik. A terület talajának egy része szikes, vagy só hatás alatti, de jellemzõek a szolonyeces réti talajok is. Aranykorona értékük átlagban 11,74. A csapadék évi összege: 560-580 mm. Mérsékelten meleg, száraz terület. A szántóföldi növényzet a jellemzõ, csekély az erdõterület, mindössze a külterület 0,2%-a. Ennek ellenére apró vadban aránylag gazdag terület. A vadgazdálkodás egyik központja a Fauna Rt. szállodával, vadászházakkal.
 
Erdei gyömbérgyökérMezõtárkány a Heves megye DK-i részén, a Hevesi-síkon, Füzesabonytól  DK-re 6 km-re található. Közúton a kistérségi körzetközpontból, Füzesabonyból,  a Bp. – Miskolcot összekötõ 3-as fõútról Szihalom – Mezõszemere – Egerfarmos útvonalon, ill. a 33-as számú útról Besenyõtelek irányából közelíthetõ meg,
Vasúton a Füzesabony – Debrecen szárnyvonalon érhetõ el a település.
A csapadék évente 560-580 mm, a középhõmérséklet 10 – 10,2 C, az évi napsütéses órák száma 1930-1950.
Területe hordalékkúp – síkság, tengerszint feletti magassága 100-200 m közötti.
Kiemelkedése a Laskó-hát, a Nagy –és a Lapos halom.
Száraz, gyér lefolyású terület. A falun a Laskó – patak folyik keresztül, a ma már kisebb területre visszaszorított fertõk vizét csatornák vezetik el.
Természetes növényzete csekély lösztölgyesekbõl, leginkább lágyszárú fajokból áll.
Elterjedt az erdei gyömbér gyökér, a nehéz szagú gólyaorr, a borzas orbáncfû, a harangvirágok. Állatai kisvadak és madárfajok.
Erdõterülete mindössze 1-2%. Talajának egy része már szikes vagy sóhatás alatti, de szolonyeces réti talajok is jellemzik. Kavics és homokkészlettel  rendelkezik.

http://www.berze-nagy.sulinet.hu/tanos/novenyek/ergyom.htm (erdei gyömbérgyökér)
http://www.mimi.hu/noveny/golyaorr.html (gólyaorr)
http://www.terra.hu/haznov/htm/Geranium.sylvaticum.html (gólyaorr)
http://www.tuja.hu/hypericum_orbancfu.html (orbáncfû)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orb%C3%A1ncf%C5%B1 (orbáncfû)
http://www.remenyikzs.sulinet.hu/Fabony/Ffoldr.html (Füzesabony földrajza)

Erdei gyömbérgyökérTipp: Ha vendégségben már nem merjük levetni a cipõnket, akkor itt az ideje egy kis illóolajas kezelésnek: cipõnket felfrissíthetjük, ha gólyaorr (geranium) vagy citrom illóolajjal átitatott vattát rejtünk a belsejébe éjszakára.

 
Erdei gyömbérgyökér
Posted in Egyéb

Leave a Reply